A „Gönci barackpálinka” földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon, ezen belül Gönc termelési körzet területén termesztett kajszibarackból készített termékeken használható, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is az itteni települések közigazgatási területén végezték.
A gyümölcsfajta a Gönci magyar kajszi és a termőtáj kiváló jellegéből születő pálinka különleges illat- és zamatanyagban gazdag, lekváros, kellemes magkarakteres, mézes, citrusos héjzamatos jegyei miatt jellegében jelentősen különbözik más régiók barackpálinkaitól. Ez a körzet, kajszibarack termesztésre az egyik legjobb, mivel a terület mélynyugalmi időszaka rövid, a télvégi hőmérsékletingadozás alacsony. Különlegességét, kiváló minőségét a klimatikus viszonyok, a kedvező alapanyag ellátás, a hagyományok őrzése, valamint a technológia szigorú betartása együttesen biztosítják.
A pálinka igazán sokoldalú ital, de a jó pálinkában felismerjük annak a gyümölcsnek az aromáját, melyből készítették. A pálinkát legjobb 18-20 °C-n felszolgálni, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük. A kifőzött pálinkát fahordóban, különböző üvegekben, esetleg kannákban tároljuk.
Az alapanyagnak fajtaazonosnak, kellően érettnek, romló hibától és idegen anyagtól mentesnek kell lennie. Zöld, penészes vagy rothadt gyümölcsöt a tétel nem tartalmazhat.
Különösen a falusi lakosság körében volt régebben szokás, hogy reggel egy pohárka pálinkával kezdték a napot. Nagyapáink életében betöltött fontos szerepét mutatja az a mondás is, amely szerint a pálinka kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer.
A pálinka nemzeti kincsünk, a magyarság egyik nemzeti italának számít és erről törvény is rendelkezik, mégpedig a 2008. évi LXXIII. törvény.