Élelmiszer
A pálinka nemzeti kincs
2024. April 14.
A pálinka a magyarság egyik védjegye, amely évszázadok óta igaz nemzeti kincs, összeköt bennünket a történelem viharaiban is és egyesíti a nemzetünket.

Sormáson, a 6. Pannónia Párlatverseny Díjkiosztó Gáláján fogalmazott így Nagy István agrárminiszter, aki azt mondta: a pálinka készítése nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás és hagyomány, amelyet a mai napig művelnek a magyar emberek az egykori történelmi Magyarország minden szegletében. Így lett a kultúránk része és így illeszkedik a hagyományainkhoz. A magyar kormány részéről pedig a pálinka, annak főzője és annak a mestersége különleges elbírálásban kell részesüljön.

A szakminiszter szerint fantasztikus dolog az, hogy mennyi küzdelem, mennyi harc után végre szabadon főzhető, szabadon fogyasztható a pálinka. A rendszerváltoztatás óta a gyártók, a főzdék, a kereskedők és az idegenforgalmi szakemberek sokat tettek a hagyományos magyar pálinkakultúra felélesztéséért, amelyhez a jogi háttér is megszületett. 2002-től csak a hazai gyümölcsből 100 százalékban gyümölcspárlatot tartalmazó ital viselheti a pálinka nevet, és az Európai Unió is elfogadta a pálinka név kizárólagos magyarországi használatát. Majd a 2008-as pálinkatörvény és a 2010-ben bevezetett szabad pálinkafőzés nagyban hozzájárult a sikerekhez – emlékeztetett. Kiemelte, így nemzeti italunk presztízse ismét az őt megillető helyre kerülhetett, ma már újra a világ élvonalába tartoznak a magyar párlatok. Mindehhez pedig nem csupán elhivatottságra és tudásra volt szükség, hanem innovációra és a hagyományok megfelelő arányú ötvözésére. A hagyományaink tartanak meg minket és az innováció visz előre bennünket. Ebben rejlik a recept és a jó párlatok titka.


Hód Fürdő 04.16.Silk Group 04.16.Németh Csomagolás 03.31.Heizer 04.16.Faber és Társa 04.16.Pásztor és Társai 04.16.Best Gáz 04.16.Szuro Trade 04.15.Traktorbolt 04.16.Hotel HunorMeta Vasipari 04.16.AgriDron 04.16.SGS 04.28.Fermy 2000 04.16.Tolcsva Bor 04.16.Gemenc Bau 04.16.Csepel 04.16.
PRINT LAPOK