Élelmiszer
A román gabonából exportra is jut
2022. June 25.
Ebben az évben bőséges gabonatermésre számítanak Romániában, amelyből így exportra is jut Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter szerint.

A tárcavezető közölte, hogy az időjárási viszonyok és a termelési költségek növekedése miatt a tavalyinál ugyan kevesebb lesz a mezőgazdasági termés, de elegendő ahhoz, hogy Románia gabonát tudjon exportálni.  

Románia az egyik legnagyobb gabonaexportőr az Európai Unióban, tavaly rekord nagyságú, 11,3 millió tonna termést takarítottak be. „Annak ellenére, hogy az idei messze áll a tavalyitól, stabil hozamra számítunk, ami azt jelenti, hogy jut gabonaexportra is” – hangsúlyozta Chesnoiu, aki reményét fejezte ki, hogy így a piacokra nem nehezedik nyomás és nem lesz gabonahiány.
A miniszter nem tartja valószínűnek, hogy Romániában olyan helyzet álljon elő,  amely szükségessé tenné a gabonaexport tilalmát. Felidézte, a fekete-tengeri konstancai kikötőn keresztül tavaly 25,2 millió tonna gabonát szállítottak Romániából és a többi szomszédos országból, amelyek nem rendelkeznek tengeri kijárattal.

Chesnoiu szerint a konstancai kikötőre már a háború előtt is nyomás nehezedett, de ez most különösen nagy az ukrán export miatt, éppen ezért a román hatóságok beruházásokkal növelik a kikötő kapacitását. Az Ukrajnából érkező gabona tárolása nem okoz problémát Romániának, hiszen 29 millió tonna elraktározására van kapacitás – tette hozzá.

 

Hotel Hunor - törölhetőMagyar Pékség Kft.Ivóvíz6Formula GPDPMG Zrt.Máté Metál 04.17.Szilágyi HűtőDerulaAtukavíz2Hajdú László diófa banner - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgroforte GrainGordius Solution tenderCincilla2Pályázat Európa Kft.Agrologica 04.17.Szamos AblakAtukavíz3Szalkai és TársaOrbán KályhaCharlie HűtőAtukavíz1 05.01.-igVC 999 05.02.Fórum Plussz Kft,CincillaHorváth és HuszárGyümölcsgépAgro Natúrtáp
PRINT LAPOK