Köztér
Akkreditált lett a Nébih-labor
2024. April 18.
A több évtizedes tapasztalat alapján a hatóság kérelmezte referenciaanyag-gyártó tevékenységének akkreditálását, amit sikeresen elnyert, így a Nébih laboratóriuma lett az első magyar akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma már több mint 20 éve készít referenciaanyagokat. 2005 óta pedig a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) együttműködő laboratóriumaként működik e területen.

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) – alapos előkészítő munkát követően – a részletes dokumentáció, valamint a helyszíni szemle alapján ítélte megfelelőnek a Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratórium felkészültségét. Az MSZ EN ISO 17034:2017 szabvány szerinti akkreditált státuszt 2024. március 21-én ítélték oda a hivatalnak. Ezzel a Nébih Radioanalitikai Referencia Laboratórium elnyerte az első hazai akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet státuszát.

Általánosan érvényes, hogy a laboratóriumok működésének és akkreditációjának feltétele a mérési eredmények megfelelőségének garantálása. Az eredmények érvényességének biztosítása – az MSZ EN ISO/IEC 17025 szabványnak megfelelően, és a NAH állásfoglalása szerint – referenciaanyagok és tanúsított referenciaanyagok használatával is történhet. Ezen anyagok egyaránt alkalmazhatóak a laboratóriumon belüli összehasonlító mérésekhez, jártassági vizsgálat szervezéséhez, mérőberendezések ellenőrzéséhez és módszerfejlesztéshez.
Felkérés esetén a Nébih Radioanalitikai Referencia Laboratórium egyaránt képes folyékony vagy szilárd porszerű anyagminták készítésére, immár akkreditált gyártóként.


Samu GazdaboltAgroforte GrainNektárplastMed-PlastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Polgári BankGB TradeErforg-AimDPMG Zrt.Derula 05.28.Charlie HűtőMáté-MetálAgro NatúrtápHotel Hunor - törölhetőMAPEI 05.20.VC 999 05.28.RollspedTitan ContainersDigitas Kft.Metall KraftBerek-VízSteel ManufacturingMizse-Plast3commDamisol Kft.Szilágyi HűtőBorda Gépipari Kft.
PRINT LAPOK