Élelmiszer
Digitális tápérték-jelölés borászatoknak
2024. April 07.
Az új európai uniós borcímkézési szabályok értelmében április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indítanak a borászati termékekre.

Az uniós előírással összhangban bevezetendő rendszert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) indítja el, együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih). Az új európai uniós borcímkézési szabályok értelmében ugyanis a 2023. december 8. után gyártott és címkézett boroknál fel kell tüntetni a tápértékkel, az adalékanyagokkal és az összetevőkkel kapcsolatos információkat 100 milliliteres adagra lebontva.

Az új uniós előírások egyrészt segítik a fogyasztók tájékozódását, ugyanakkor adminisztratív terhet jelentenek a termelők számára.

Az agrártárca, a Nébih és a HNT együttműködésében gyors és egyszerű megoldást kínálnak azzal, hogy a borosüvegen egy QR kódon keresztül a termékre vonatkozó információkat egy központi honlapon (winelabel.hu) teszi elérhetővé.

A borászok számára ez nem jelent többlet adatszolgáltatást, mivel a termékinformációk az engedélyezési eljárás során elérhető adatokból állnak össze.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondása szerint a szőlő- és borágazatra már most is szigorú uniós szabályozások vonatkoznak, az eredetvédelemtől a jövedéki adózásig, valamint az élelmiszeripari előírásokig, ennek kiterjesztése ez az új uniós előírás is.

A hegyközségi tagok alanyi jogon, térítésmentesen vehetik igénybe a szolgáltatást. Más országokban hasonló megoldások piaci alapon működnek; becslésük szerint a kínált szolgáltatás piaci értéke megközelítőleg 300-500 millió forint, vagyis ekkora tehertől mentesülnek a borászatok.

Ezek a több nyelven elérhető, a borászati termékek részletes tápérték-adatait tartalmazó digitális címkék már a forgalombahozatali eljárás legelején, a végső származási bizonyítvány kiadásakor elkészülnek, így segítve a termelők gyorsabb piacra lépését az uniós piacokon. A borászok feladata a QR kódot tartalmazó címke nyomtatása.

Továbbra is megmarad a hagyományos címkeelemek használata azon borászatok számára, amelyek a digitális platformokat nem kívánják, vagy nem tudják igénybe venni.

A HNT és az agrártárca közös célja, hogy a szolgáltatást a stratégiai partnerszervezetek - kisüzemi sörfőzdék, pálinkafőzdék - részére is biztosítsa a jövőben, amennyiben az uniós jogszabályok ezt lehetővé teszik.


GB TradeHotel Hunor - törölhetőDamisol Kft.Digitas Kft.Borda Gépipari Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.Erforg-AimAgro NatúrtápSamu GazdaboltRollspedCharlie HűtőNektárplastMAPEI 05.20.Szilágyi HűtőMizse-PlastPolgári BankSteel ManufacturingVC 999 05.28.Berek-Víz3commMáté-MetálAgroforte GrainMed-PlastTitan ContainersMetall KraftDerula 05.28.Pályázat Európa Kft.
PRINT LAPOK