A magyarországi termésátlagok többnyire a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, míg versenytársaknál a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan, derül ki a NAK és a FruitVeB felméréséből.
A gyenge termésátlag magyarázata, hogy még mindig nagyon sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény, ezzel szemben a jól művelt, prosperáló ültetvények nagysága háromezer hektár alatt van. Utóbbiakban intenzív körülmények között folyik a diótermesztés, és akár a 3 tonnás átlag is elérhető.
Szakértők szerint a fejlesztések megvalósításában segítséget nyújthatnak a KAP Stratégiai Terv forrásai is. A rövidesen megnyíló kertészeti ültetvénytelepítési felhívásra (első körben) szeptember 10-től pályázathatnak a gazdálkodók, az új Agrár-Környezetgazdálkodási (AKG) konstrukció pedig 2025. január elsejétől indul.
A magyar dió piaca 2006 és 2019 között meredeken ívelt felfelé, utána azonban megtorpant a kereslet. Hazánk az évi 6.450 tonna terméssel a harmincadik helyet foglalja el a diótermelő országok rangsorában, így a viszonylag kis termelők közé tartozik.