Élelmiszer
Gluténmentes pékáruk versenyeztek
2024. October 27.
Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt október 16-án.

Ez a dátum a kenyerek világnapja mellette az élelmezésbiztonság világnapja is, melynek keretében belül beszélni kell az élelmiszerpazarlásról is – fogalmazott beszédében dr. Felkai Beáta Olga a díjátadón. Az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarországon a háztartásokban az élelmiszerhulladék-méréseket 2016 óta rendszeresen végzi a Nébih. Az eredmények sokáig javultak, most viszont vagy egy kis visszaesés. A leginkább pazarolt élelmiszerek a készételek, a zöldségek és gyümölcsök és a pékáruk.

A kenyér alapélelmiszer, mindig is különleges szerepet töltött be a gasztronómiában és a kultúrában is, éppen ezért érdemes kiemelni, hogy a megbecsülése sokat javult és újra méltó helyre került. 2016-ban fejenként 6,5 kg kenyeret és pékárút dobott a lakosság fejenként a kukába – ez az érték mára két és fél kilóra lecsökkent. Ez a program sikeressége mellett a fogyasztói tudatosságot, a kenyér fontosságát is mutatja.

A gluténmentes élelmiszerek terén élelmiszeripari oldalról újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Nemrég zárul két élelmiszeripari pályázati felhívás is összesen 200 milliárd forint keretösszeggel – kimagasló érdeklődés mellett.

Címlapfotó: Lévai Zsolt/AM

HalaspackÚjvári ForgácslóműhelyZambelliCelsius PlusszDigitasGlasshütterVC999Szilágyi HűtőMed-PlastKK GrainSFT 12.10.Hotel HunorAgroforte Grain 12.10.Titan ContainersLévay StúdióIlinoxSóstótargAbRexOtisGB TradePolyductMinisatSamu GazdaboltEger kasNektárplast 12.30.!!!!Cad-ServerPolgári BankZöldségmagModinvest
PRINT LAPOK