Románia csak gabonából, káposztából, valamint juh- és kecskehúsból termel a hazai szükségletet fedező mennyiséget, a többi élelmiszerből egyre nagyobb mértékben importból fedezi a hazai keresletet, derül ki az MTI összefoglalójából. Az utóbbi öt éves időszakot tekintve a cukor és a sertéshús esetében fokozódott a legnagyobb mértékben a szomszédos ország importfüggősége.
Búzából és rozsból 2020-ban 65,2 százalékkal termett több, mint amennyire a hazai piacon szükség volt, kukoricából 51, káposztából 0,5, juh- és kecskehúsból pedig 12 százalékkal.
Bár tojásból 2015-ben még önellátó volt az ország, 2020-ban a kereslet 2,5 százalékát már behozatalból kellett fedezni, annak ellenére, hogy időközben az egy főre eső fogyasztás évi 13,1 kilogrammról 11,8 kilogrammra csökkent.
Az adatok szerint 2015-ben az elfogyasztott sertéshús 70 százaléka hazai termelőktől származott, de 2020-ra jelentősen romlott a helyzet: 55,3 százalékra csökkent.
Ugyanebben az időszakban cukorból a termelés 0,6 százalékkal meghaladta a fogyasztást, viszont 2020-ban már csak 35 százalékát fedezte a romániai igényeknek.
Az étolajat illetően 16 százalék az importból származó termékek piaci részesedése, a vajnál pedig 55 százalék.
Míg 2015-ben a tejtermékek terén még a belföldi kereslet 93,1 százalékát állították elő Romániában, öt évvel később már csak 86,4 százalékát.
Hasonló folyamatok játszódtak le a zöldségféléknél is, ugyanis 2020-ban 18 százalék származott importból, míg a gyümölcsökből 31,5 százalék volt a behozatal aránya.