Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerint az esemény jelentősége abban rejlik, hogy összehozza az agrárágazat szereplőit és a fogyasztókat, találkozási pontot teremt, élményszerűen teszi megismerhetővé a magyar élelmiszeripari kínálatot. A tapasztalatcserén és az ismeretszerzésen túl az OMÉK a szemléletformálásban is fontos szerepet tölt be, hiszen megmutatja, milyen erőfeszítések kellenek az élelmiszerek előállításához.
A magyar agrárium Farkas Sándor szerint az elmúlt másfél évtizedben megmutatta, hogy folyamatosan el tudja látni friss és egészséges élelmiszerrel a magyar családokat, és kivitelre is bőségesen termel, így az egész nemzetgazdaságnak stabilitást ad. A biztonságos élelmiszer-ellátás a változóban lévő világrendben szuverenitási kérdés, tehát jóval túlmutat a gazdaság horizontján.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője az OMÉK jelentőségét abban látja, hogy a vidéket kevésbé ismerőknek is bemutatja a magyar vidék múltját és jelenét, a legkorszerűbb technológiákat, eszközöket, fejlesztési irányokat.
Az idei OMÉK minden korábbinál nagyszabásúbb rendezvény lesz, a hagyományos tartalmi elemeken túl konferenciákkal, őshonos állat- és növényfajták bemutatójával, szakácsiskolák versenyével is várják a látogatókat. Az eseményen az élelmiszertermelők és élelmiszergyártók mellett az agrárium érdekképviseleti szervezetei és a külhoni magyar gazdaszervezetek is részt vesznek.
A 82. OMÉK-et szeptember 18. és 21. között rendezik meg a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítást idén is az AMC szervezi az Agrárminisztérium szakmai támogatásával.