Élelmiszer
Román stop az energiaitaloknak
2024. February 22.
A román képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely korlátozza a kiskorúak energiaitalokhoz való hozzáférését. Oktatási, egészségügyi és hátrányos helyzetű személyeket ellátó létesítményekben immár tilos a forgalmazásuk.

A döntés előzménye, hogy tanulmányok, továbbá a szülői és civil szervezetek, pedagógusok képviselőivel folytatott beszélgetések is megerősítették, hogy a gyerekek nagy mennyiségben fogyasztják az energiaitalokat az iskolában és azon kívül is, ez pedig káros az egészségükre.

A törvénytervezetben rögzített meghatározás szerint az energiaitalok ugyanis olyan italok, amelyek a szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a központi idegrendszert stimuláló szereket, így koffeint, taurint, karnitint, guaranát, glükuronolaktont tartalmaznak.

A szenátus már október végén elfogadta a tervezetet, a végső döntés a közelmúltban, a képviselőházi szavazással született meg. Romániai sajtóhírek szerint a törvényt nagy többséggel, 238 igen, egy nem szavazattal, tizenkét tartózkodás mellett fogadták el.   

Ezentúl tehát oktatási, egészségügyi és hátrányos helyzetű személyeket ellátó létesítményekben tilos a forgalmazásuk, de a kereskedelmi egységek sem szolgálhatnak ki energiaitallal kiskorúakat. Az előírás megszegését 30 ezer lejig terjedő szabálysértési bírsággal büntethetik. A szabálysértés megismétlődése a kereskedelmi egységek tevékenységének 10-30 napig történő felfüggesztését vonja maga után.

Az italautomatákból is kitiltják az energiaitalokat.

A hírek szerint nem kis ellenszélben született a döntés, ugyanis az energiaital-ipar ellenezte a kezdeményezést, az ellenérvek között talán csak az nem hangzott el, hogy ezek az italok egészségesek.


Szamos AblakCincilla2Máté Metál 04.17.DPMG Zrt.Pályázat Európa Kft.Atukavíz2Fórum Plussz Kft,Magyar Pékség Kft.Horváth és HuszárOrbán KályhaHotel Hunor - törölhetőIvóvíz6Formula GPAgroforte GrainGyümölcsgépAtukavíz3Hajdú László diófa banner - törölhetőDerulaGordius Solution tenderAgrologica 04.17.CincillaSzalkai és TársaAgro NatúrtápSzilágyi HűtőAtukavíz1 05.01.-igVC 999 05.02.Charlie HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK