Piactér
Szezonális talajkövetés
2024. February 16.
A fémalkatrészgyártók számos komoly kihívással szembesülnek tevékenységük során, nincs ez másként az öt évtizedes szakmai múlttal rendelkező nagykanizsai Lidra Kft-nél sem. Nem ritkán komoly problémákat kell megoldani.

A cég vállalja egyedi fémalkatrészek gyártását rekonstrukcióval, ilyenkor az előállítás a tönkrement, sérült alkatrészek mintája alapján történik; de gyárt egyedi fémalkatrészeket műszaki rajz alapján is. Mindemellett sorozatgyártást is végez és gépeket újít fel.

A sok változatos feladat mellett természetesen vannak szezonálisan visszatérő munkák is, ilyen például a különböző talajmegmunkáló hengerek tengelyének javítása. Erre jó példa a „Szezonális talajkövetés” című történet.

„A talajmegmunkáló hengerek tengelyének javításánál optimális esetben egy tervezett karbantartással egybe eső csapágycserével megelőzhető lenne a pánik, sok esetben azonban a beérkező munkadarabok a használhatatlanságig el vannak kopva a „kényes” helyeken. Műhelyünkben változatos megoldásokat dolgoztunk ki ilyen esetekre. A sérülés mértékétől függően van úgy, hogy komplett tengelyt cserélünk. Amennyiben a tengely még menthető, a tengelyvéget felhegesztjük, esztergapadon visszamunkáljuk és már mehet is rá az új csapágy. Az is gyakori eset, hogy a tengely amúgy ép, csak a csapágy helye sérült, ott viszont a tengely keresztmetszete már akár a félre is lekopott. Az ilyen helyzetek orvoslására fejlesztettük ki a „félperselyes” megoldást. A lekopott szakasz méretére egy pótlást készítünk megfelelő teherbírású anyagból, hegesztjük, visszamunkáljuk… és kész.

Bár megoldásaink egyszerűnek tűnnek, de mint sok más helyzetben, itt is a munkadarabok befogatásával megy el a legtöbb idő. A talajkövető hengerek átlag 1.800-2.200 mm hosszúak és a 30-40 kilogrammos súlyuk nem elenyésző. A biztonságos és szakszerű befogatás értelmét nem kell sokáig magyarázni, ha arra gondolunk, hogy a visszamunkálás 600-as fordulatszámmal zajlik. Méretükből kifolyólag a talajkövető hengereket mindig az NVE 280-as egyetemes esztergagépünkön dolgozzuk meg.”

A Lidra Kft. leggyakrabban gyártott termékei: tengelyek, fogaskerekek, lánckerekek, menetek, ékpályák, reteszhornyok, tengelykapcsolók, ékszíjtárcsák, laposszíjtárcsák, PIV tárcsák. Ezeken túl vállalja gépegységek, hajtóművek, szivattyúk teljes körű felújítását. A cég 2021-től nemzetközi ügyfelek számára is elérhető Németország, Ausztria és Románia területén.

A Lidra Kft-ről itt tudhat meg még többet: www.lidra.eu

Mizse-PlastGB TradeMagyar Kukorica Klub banner - törölhető3commMAPEI 05.20.Damisol Kft.Erforg-AimTitan ContainersVC 999 05.28.NektárplastPályázat Európa Kft.Berek-VízCharlie HűtőSzilágyi HűtőMed-PlastBorda Gépipari Kft.Máté-MetálSamu GazdaboltSteel ManufacturingDerula 05.28.Agro NatúrtápAgroforte GrainPolgári BankRollspedHotel Hunor - törölhetőDigitas Kft.Metall KraftDPMG Zrt.
PRINT LAPOK