Élelmiszer
Több büntetés és visszahívás
2024. April 13.
A tavalyihoz képest több büntetést szabott ki és több terméket hívott vissza a hagyományos tavaszi szezonális élelmiszerbiztonsági-ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a szezon végéig tartó ellenőrzés részeredményeiről szólva elmondta: az akció első szakaszában eddig 1.117 helyen végeztek ellenőrzést, ebből 688 helyen a kereskedelemben, nagyrészt üzletekben és piacokon.

Egy kicsivel rosszabbak lettek a számok, mint korábban, ez – az államtitkár értékelése szerint - valószínűleg annak a kereskedői viselkedésnek köszönhető, amivel megpróbálják a fogyasztás visszaesése miatt kiesett nyereséget visszapótolni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat szereplőinek a nehezebb helyzetük ellenére is be kell tartani az élelmiszerbiztonsági-szabályokat annak érdekében, hogy a magyar családok asztalára továbbra is ellenőrzött forrásból származó, jó minőségű élelmiszer kerüljön.

Magyarország képes jó minőségű élelmiszert előállítani, és ebben az időszakban is figyelni kell arra, hogy a kereskedők betartsák a szabályokat - hangsúlyozta az államtitkár.

A korábbi évekhez viszonyítva idén megnőtt az ellenőrzések száma, az eddigi eredmények alapján több büntetést szabott ki és több élelmiszert hívott vissza a hatóság, mint 2023-ban. A legtöbb termékköri problémát a sonkáknál találták, a másik ilyenkor népszerű élelmiszer, a tojás esetében pedig a hatóság idei tapasztalatai szerint a tavalyhoz képest csökkent a szabálytalanságok száma. A feltárt hibák nem súlyosak, a kereskedők leggyakrabban a higiéniai és nyomonkövetési szabályokat nem tartják be megfelelően, kisebb részben pedig a munkavállalóik bejelentését mulasztják el.

Ezek nem óriási hibák, de hibák, a hatóságnak ezeknek a kiküszöböléséért kell dolgoznia, ezért az ellenőrzés során büntetéseket szabott ki, figyelmeztetett és bizonyos élelmiszereket visszahívott a Nébih – közölte Nobilis Márton, megjegyezve, az ellenőrök a piacokon arányaiban kevesebb hibát észleltek, mint a kereskedelmi láncoknál.


Agro NatúrtápMizse-PlastCharlie HűtőVC 999 05.28.Borda Gépipari Kft.Agroforte Grain3commSzilágyi HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőNektárplastBerek-VízSteel ManufacturingGB TradeDerula 05.28.Med-PlastPolgári BankMáté-MetálDigitas Kft.Titan ContainersPályázat Európa Kft.Erforg-AimSamu GazdaboltDamisol Kft.MAPEI 05.20.RollspedDPMG Zrt.Metall Kraft
PRINT LAPOK